Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny o smaku pączków

Muffiny jak pączki

Ostatnio miałam dłuższą przerwę w prowadzeniu bloga spowodowaną brakiem czasu, więc w najbliższym czasie będę nadrabiała zaległości. Na pierwszy rzut idą muffiny:) Szybkie w przygotowaniu i wprost rozpływające się w ustach.. babeczki są mięciutkie, z cynamonowym aromatem i ta cukrowa posypka na czubku.. Zdecydowanie polecam:)

Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu oraz 1/2 gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • około 60g rozpuszczonego masła

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, przyprawy. W drugim zaś łączymy mokre: roztrzepane jajko, mleko oraz olej. Szybko mieszamy zawartość obydwu naczyń, tylko do połączenia się składników.

Foremki do muffinów wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Korzystałam z silikonowych foremek, do których bezpośrednio nalewa się ciasto. Zwykłe blachy należałoby wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C i pieczemy babeczki przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciepłe babeczki ostudzić na kratce. Wystudzone muffiny obtaczamy w roztopionym maśle oraz obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Czekamy, aż cukier lekko zastygnie i konsumujemy;)

Smacznego:)

Muffiny jak pączki

piątek, 16 marca 2012, an_ka11

Polecane wpisy